Храм
Рођења Светог Јована Крститеља

Архиепископија
Београдско-карловачка

СВАКОЈУТАРЊА МОЛИТВА

Уставши од сна и са постеље, стани с побожношћу и страхом Божјим, и реци:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Ако је свештеник: Благословен Бог наш, свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.

Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

И следеће Тројичне тропаре, глас 1: Уставши од сна, припадамо Ти, Благи, и ангелску песму кличемо Ти, Моћни: Свет, Свет, Свет си, Боже, Богородицом помилуј нас.

Слава, глас 2: Из постеље и сна подигао си ме, Господе; ум мој просвети и срце, и усне моје отвори, да Те певам, Света Тројице: Свет, Свет, Свет си, Боже, Богородицом помилуј нас.

И сада, глас 3: Судија ће изненада доћи, и свачија ће дела открити, но са страхом зовемо у поноћи: Свет, Свет, Свети си, Боже, Богородицом помилуј нас.

Господе, помилуј. (дванаест пута)

И молитва благодарна са мољењем: Уставши од сна, благодарим Ти, Света Тројице, што се због Своје велике доброте и дуготрпељивости ниси разљутила на мене лењивог и грешног, нити ме погубила са безакоњима мојим, него си показала Своје уобичајено човекољубље, и подигла мене који сам лежао несвесно, да Ти јутрењујем, и славословим моћ Твоју. И сада, просветли моје духовне очи, отвори уста моја, да се поучавам речима Твојим, и разумем заповести Твоје, и творим вољу Твоју, и певам Ти у свесрдном исповедању, и славословим пресвето Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга: Слава Ти, Царе, Боже Сведржитељу, Који си Својим божанским и човекољубивим Промислом удостојио мене грешног и недостојног, да устанем од сна, и добијем улаз у свети Дом Твој. Прими, Господе, и глас молитве моје као и Светих Умних Сила Твојих, и благоволи да чистим срцем и духом смиреним приносим Ти хвалу са нечистих усана мојих, да и ја будем заједничар мудрих девојака, са упаљеном свећом душе моје, и славим Те у Оцу и Духу прослављеног Бога Сина. Амин.

Кључне речи: Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве

Подели

Пријавите се на нашу Е-листу за новости из наше парохије